De invloed van klimaat en grondsoort

Het type landbouw dat in een bepaald gebied plaatsvindt, is enorm afhankelijk van het klimaat en de grondsoort die zich daar bevinden. Immers, niet alle planten hebben dezelfde hoeveelheid zon en water nodig, en daarnaast is ook de grond waarin ze gedijen van groot verschil.

Tropisch klimaat

Ten eerste heb je het tropisch klimaat, dit is een erg warm regenachtig klimaat. De grond is daar het gehele jaar door erg warm en in de grote en kleine regentijd ook erg nat. De grond heeft vaak een rood- of geelachtige kleur en is niet zo vruchtbaar. De belangrijkste landbouwproducten die goed tegen deze omstandigheden kunnen zijn cassave en rijst. Andere belangrijke producten uit dit klimaat zijn banaan, cacao, oliën en rubber. Deze worden allen in tropische regenwouden gewonnen en verbouwd. Maar deze producten worden ook kunstmatig geteeld voor de export.

Droog klimaat

In droog grasgebied en woestijnachtige streken is het erg warm en droog. De bodem is meestal rotsachtig of zanderig en is het moeilijkst te bewerken. Sommige grondsoorten zijn daarentegen heel vruchtbaar als ze bevloeid worden. De belangrijkste gewassen uit deze streken zijn groenten, vruchten en graan.

Gematigd klimaat

In een gematigd klimaat is het weer mild en er valt voldoende neerslag. Het is daarom ook niet verrassend dat de rijkste landbouwgebieden zich bevinden in regio’s met dit klimaat. Er kunnen heel veel verschillende soorten producten worden verbouwd, bijvoorbeeld graan, wortelgrassen, bladgroenten, vruchten en katoen. Ook is dit klimaat uiterst geschikt voor het houden van vee, omdat er grazige weilanden zijn. De vruchtbare bodem van de prairies en loofbossen is daarnaast rijk aan tal van mineralen.

Bron: Wikipedia, URL: http://nl.wikipedia.org/wiki/Agrarisch, geraadpleegd op 1 mei 2014

Afbeelding artikel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *